Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Ekonomik Büyüme Tahminlerini Artırdı

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin son raporlarını yayımladı.

Banka, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda Türkiye Tahmini

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği bildirildi. Banka, ocak ayındaki tahminlerinde Türk ekonomisinin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da yüzde 3,8 büyüyeceğini öngörmüştü. Avrupa ve Orta Asya bölgesinde, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yavaşlamasının beklendiği belirtilen raporda, dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlaması nedeniyle bölge ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyümesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Durumu

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda da bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9 ile ılımlı bir büyüme kaydettiğinin ve bu oranın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Bölge ekonomisinin 2026’da da yüzde 3,7 büyümesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, ancak bu tahminlerin hızla değişen küresel ortam nedeniyle ciddi belirsizliklerle gölgelendiği aktarıldı. Ayrıca raporda, bölgedeki çatışmaların ekonomik ilerlemeyi olumsuz etkileyebileceği ve kalıcı zararlara neden olabileceği vurgulandı.

Sahra Altı Afrika Ekonomik Değerlendirmesi

Dünya Bankası, “Afrika’nın Nabzı” raporunda Sahra Altı Afrika ekonomilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki ekonomik büyümenin küresel belirsizliklere rağmen direnç gösterdiğine işaret edilen raporda, bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3,5’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi. Raporda, 2026-2027 yıllarında büyümenin daha da hızlanarak yüzde 4,3’e yükselmesinin öngörüldüğü belirtilerek, buna enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrara kavuşmasıyla artan özel tüketim ve yatırımların neden olacağı vurgulandı. Sahra Altı Afrika bölgesinde enflasyondaki azalmanın yoksulluğu azaltacağı ama ekonominin ihtiyaçları karşılamakta yetersiz olabileceği ifade edildi. Ayrıca raporda, ticaret dinamiklerindeki değişiklikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliğinin bölge ekonomisini belirsizliğe sürüklediği vurgulandı.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Durumu

Bankanın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunda bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerinin belirsizliklere göre uyarlanması gerektiği vurgulandı. Bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedilen raporda, bu oranlarla Latin Amerika ve Karayipler’in dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, düşük yatırım, yüksek borç ve değişen dış çevrenin kalkınmayı engellediği belirtilirken, enflasyonun kontrol altına alındığının ancak mali açıkların endişe kaynağı olmaya devam ettiğinin altı çizildi. Küresel ekonomik ortamın gelişmiş ekonomilerde devam eden enflasyonun faiz indirimlerini engelleyebileceği ve para politikası seçeneklerini kısıtlayabileceği endişelerine de yer verilen raporda, küresel ticaret kısıtlamalarının ekonomik bir ortam yarattığı belirtilerek, bu durumun daha temkinli bir ekonomi ve iş ortamına yol açtığı aktarıldı.

Related Posts

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir