Kaslarınızı geliştirecek en iyi protein türü: Hayvansal mı Bitkisel mi?




Spor ve beslenme dünyasında uzun yıllardır devam eden tartışmalara son veren önemli bir araştırma yapıldı. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi araştırmacıları, kas gelişimi için en etkili protein kaynağının hangisi olduğunu belirlemek amacıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Yapılan araştırma, hayvansal proteinin kas gelişiminde bitkisel proteinlere göre daha etkili olduğu yönündeki yaygın inancı sorgulamaktadır.

Çalışma, 20-40 yaş aralığında 28 erkek ve 12 kadın olmak üzere toplam 40 fiziksel olarak aktif katılımcıyla gerçekleştirildi. Araştırma öncesinde katılımcılar, deney için vücutlarını hazırlamak amacıyla yedi günlük alışkanlık diyeti uyguladılar. Bu hazırlık sürecinin ardından katılımcılara rastgele seçimle dokuz günlük vegan veya omnivor (her şeyi yiyen) beslenme planları verildi.

Protein kaynağının kas gelişimindeki rolü yeniden değerlendirildi

Omnivor beslenen grup, en az %70 oranında hayvansal protein içeren bir diyetle beslendi. Bu diyet, sığır eti, domuz eti, tavuk, süt ürünleri ve yumurta gibi çeşitli hayvansal gıdaları içeriyordu. Diğer yandan vegan diyeti, amino asit içeriği dengeli olacak şekilde bitkisel proteinlere odaklanarak tasarlandı. Araştırmacılar, bitkisel proteinlerin eksiksiz olmasını ve hayvansal kaynaklarla karşılaştırılabilir olmalarını sağladılar. Tüm katılımcılar günlük olarak vücut ağırlıklarının kilogramı başına yaklaşık 1,1-1,2 gram protein tüketti.

Araştırmanın bir diğer değişkeni ise protein tüketim düzeniydi. Bazı katılımcılar günde üç öğün benzer miktarda protein alırken, diğerleri beş öğün farklı oranlarda protein tüketti ve en yüksek miktarı günün ilerleyen saatlerinde aldı. Dokuz günlük araştırma süresince tüm katılımcılar her üç günde bir laboratuvarda ağırlık bazlı kas güçlendirme egzersizleri yaptılar. Ayrıca, katılımcıların dışarıdaki fiziksel aktiviteleri de ivme ölçerlerle incelendi.

Araştırmacılar, katılımcıların tükettikleri proteini nasıl kullandığını ölçmek için yeni bir yöntem kullandılar. Her katılımcıya günlük olarak “ağır” veya döteryumlanmış (D20) su içirildi. Bu yöntem, protein ve amino asitlerin metabolik sentezini izlemek için yaygın bir yöntemdir ve vücudun alınan proteinleri nasıl kullandığını belirlemeye yardımcı olur.

Deneme sonuçlarına göre, bacak kası biyopsileri alındığında, farklı protein kaynaklarının sentezlenme biçimleri arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Ayrıca, proteinin gün içinde eşit şekilde dağıtılması da herhangi bir etkisi olmadığı gözlemlendi.

Yıllardır süregelen inanış, hayvansal protein kaynaklarının özellikle kas gelişimi açısından bitkisel kaynaklara oranla daha üstün olduğu yönündeydi. Ancak bu son araştırma, önceki çalışmalardan farklı olarak daha gerçekçi ve uzun süreli bir protein alımı modeline odaklanmaktadır.

Related Posts

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Yapay zekâ alanında dünyanın en çok konuşulan şirketlerinden biri olan ve ChatGPT’yi de geliştiren OpenAI, geçtiğimiz günlerde şirket yapısında köklü bir değişikliğe gitme kararını açıkladı. Kâr amacı güden bir şirkete dönüşme planlarını yumuşatarak, kamu yararı odaklı bir şirket modeline geçeceklerini duyuran OpenAI, bu yeni yapıda ana kontrolün hâlâ kâr amacı gütmeyen ana kuruluşta kalacağını belirtti. Ancak Elon Musk, bu açıklamaya rağmen şirketi dava etmekten geri adım atmıyor.

Ubisoft’un 9 yeni Assassin’s Creed oyunu geliştirdiği ortaya çıktı

Yeni bir iddiaya göre Ubisoft, yeni Assassin’s Creed oyunları üzerinde çalışıyor.

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.