İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen evlerde oturanlar geceyi güvenle geçirdi

İstanbul Deprem Sonrası İki Farklı Hikaye

İstanbul’da dün yaşanan depremin ardından bazı vatandaşlar geceyi yeşil alanlarda, camilerde ve belediyelerin spor salonlarında geçirirken, kentsel dönüşümle yapılan yeni binalarda oturanlar geceyi evlerinde geçirdi.

Esenler’de yaşayan 70 yaşındaki Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oruç Reis Mahallesi’ndeki 40 yıllık evlerini kentsel dönüşüme sokarak 15 Temmuz Mahallesi’nde yeni konutlara taşındıklarını belirtti.

İstanbul’daki depremde hissettikleri hakkında konuşan Uğur, “Depremi hissettik ama sağlam bir binada olduğumuzu bildiğimiz için fazla endişelenmedik. Eğer eski binamızda olsaydık, durum daha farklı olabilirdi. İstanbul’da kentsel dönüşüm sayesinde insanların daha güvende hissetmesini arzuluyoruz.” dedi.

Depreme dayanıklı binalarda yaşamanın önemine vurgu yapan Uğur, “Dün gece evimizde kaldık ve oldukça rahat ettik. Hiçbir sorun yaşamadık.” ifadelerini kullandı.

Esenler’de yaşayan 60 yaşındaki Celal Çetin ise 1999 depremini yaşadıklarını belirterek, şimdi ise kentsel dönüşümle güvenli bir evde oturduklarını söyledi.

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Çetin, “Bu gece ilk kez güvenli bir şekilde evimde uyudum. Yani endişe duymadan, depremde evin yıkılacağı korkusu olmadan, güven içinde ailemle, torunlarımla beraber rahat bir uyku uyuduk. Gerçekten deprem öldürmez, güvensiz binalar ihmalden yıkılır.” dedi.

Deprem sonrası 15 Temmuz Millet Bahçesi’nin yoğunlaştığını dile getiren Çetin, yeşil alanların ve toplanma noktalarının önemine vurgu yaptı. Çetin, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve kentsel dönüşümü destekleyenlere teşekkürlerini iletti.

“Dönüşüm İyiki Yapılmış”

Bağcılar’da kentsel dönüşüm kapsamında evlerine taşınan Mehmet Karadağ, komşularıyla güvenli binalarda oturdukları için dünden memnun olduklarını aktardı.

Karadağ, “Dairem 10 metrekare küçülecek” kaygılarının önemli olmadığını belirterek, “Deprem riskini en aza indiren, nitelikli bir konutta yaşamanın tadını çıkarın. 10 metrekare hayatınızdan daha değerli değildir.” şeklinde konuştu.

İş yerinde depremi yaşayan Karadağ, “Çocuklar evdeydi, direkt onları aradım. Güvenli bir evde olduklarını biliyordum. Onlar ve komşular aşağıya indiler ama geceyi eski binalarda geçiren komşularımızın aksine biz evde kaldık. Evimize güveniyoruz. Kentsel dönüşümden çok memnunuz. İyi ki yaptık, iyiki bu konutta yaşıyoruz. Dün gece çocuklarla rahat bir uyku uyudum. Herkese aynı güveni nasip etsin, o duygu çok önemli. Deprem bölgesindeki biri olarak, Malatyalı biri olarak, dün gece çok rahattım. Dönüşümü yaptırdığımız için çok memnunuz, nitelikli bir yaşam alanında oturuyoruz.” diye konuştu.

Üsküdar’da oturan Saliha Dilek Çakır da eski evleri nedeniyle kentsel dönüşümü kabul ettiklerini ve 2024 yılında yeni yapılan evlerine taşındıklarını dile getirdi.

Deprem anında endişelendiğini belirten Çakır, “TOKİ’nin yaptığı güvenli evlerde olduğumuzu bilerek içeride kaldık. Yatağımız sallandı. Eşimle birbirimize bakarak ‘deprem’ dedik. Haberleri açarak durum hakkında bilgi sahibi oldum. Evlerimizde güvenle oturuyoruz. İyi ki kentsel dönüşüme girmişiz.” şeklinde konuştu.

Çakır, diğer dayanıksız binaların da kentsel dönüşümle güvenli hale getirilmesi temennisinde bulundu.

Related Posts

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir