İnsan yumurtalık sıvısında ilk kez mikroplastik bulundu

Mikroplastik Kirliliği ve Kadın Doğurganlığı Arasındaki Bağa Dair Yeni Araştırma

Ecotoxicology and Environmental Safety dergisinde yayınlanan son çalışma, mikroplastik kirliliğinin insan vücudunun en hassas bölgelerine kadar ulaştığını ortaya koyuyor.

İtalya’nın Salerno kentindeki bir üreme kliniğinde tedavi gören 18 kadın üzerinde yürütülen araştırmada, 14 kadının yumurta gelişimini destekleyen foliküler sıvısında mikroplastik parçacıklarının varlığı tespit edildi.

Mikroplastiklerin kadın doğurganlığına olası olumsuz etkileri üzerine yapılan bu araştırma, dikkatleri üzerine çekti.

Kadın Üreme Sağlığı Tehlikede

Çalışmanın yazarları, mikroplastiklerin yumurtalık sıvısına sızarak kadınların doğurganlığını, hormonal dengesini ve genel üreme sağlığını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Roma Üniversitesi’nden araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Luigi Montano, çevresel kirleticilerin kadın üreme sistemi üzerinde potansiyel zararlı etkilerine dair bu keşfin önemine değindi ve bulguları “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Çevredeki Mikroplastik Tehlikesi

Son yıllarda yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin dünyanın farklı bölgelerine kadar yayıldığını gösteriyor.

Everest Dağı’nın zirvesinden Mariana Çukuru’nun derinliklerine kadar pek çok farklı ortamda mikroplastikler tespit edilmiştir.

Uzmanlar, tüketilen gıda ürünlerinde de mikroplastik bulunması nedeniyle beslenme alışkanlıklarının da etkilendiğini belirtiyor.

Bu küçük partiküller binlerce farklı kimyasalı taşıyarak kanserojen, nörotoksik ve hormon bozucu özelliklere sahiptir.

Vücudumuz Tehdit Altında

Dr. Montano’nun daha önceki çalışmalarına göre, insan idrarında ve menisinde de mikroplastik partiküllerine rastlanmaktadır.

Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesini olumsuz etkileyebileceği düşünülen bu partiküller, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da doğurganlık fonksiyonlarına zarar verebileceği görülmektedir.

Related Posts

Instagram Edits daha ilk haftasında 7 milyon indirmeye ulaştı

İçerik üreticilerinin ve sosyal medya kullanıcılarının istedikleri gibi videolar hazırlamalarını daha kolay hâle getirmek isteyen Meta, geçtiğimiz günlerde Instagram Edits adını taşıyan yeni uygulamasını kullanıma sundu. CapCut’a doğrudan rakip …

Kaslarınızı geliştirecek en iyi protein türü: Hayvansal mı Bitkisel mi?

Spor ve beslenme dünyasında yıllardır süregelen bir tartışma sonunda bilimsel bir yanıt buldu. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi araştırmacıları, kas gelişimi için en etkili protein kaynağının hangisi olduğunu belirleyen kapsamlı bir çalışma …

HAVELSAN’ın BAHA İHA’sı Kara Kuvvetleri envanterine girdi!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin insansız sistem kabiliyetlerini artıran yeni bir adım atıldı. HAVELSAN tarafından geliştirilen dikey kalkış ve iniş yetenekli BAHA isimli insansız hava aracı (İHA), Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tedarik edilen …

iOS 19 ile Sahne Yöneticisi iPhone’lara geliyor

Apple’ın iOS 19 ile USB-C’li iPhone’lara harici ekran desteği ekleyeceği söyleniyor. iPhone kullanıcıları Sahne Yöneticisi benzeri bir arayüzde telefonda yaptıkları işlemleri daha büyük ekranda yapabilecek, daha fazla alan olacağından birden …

Robotları üzen ticaret savaşı: ABD-Çin gerilimi Optimus’u vurdu

Elon Musk, Tesla’nın insansı robot üretiminin Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşından olumsuz etkilendiğini söyledi.

Spotify Türkiye için acele etmiyor

Spotify yapay zekâlı çalma listesi özelliğini Türkiye hariç 50’ye yakın ülkede sunmaya başladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir